tisdag 31 mars 2009

Färgbadad helg

Vi fick fram många fina färger i helgen när vi växtfärgade. Krapp på grått garn blev en blandning mellan plommonrött och brunt, indigo på ljusgrått/melerat garn blev lustigt blågrått, indigo på garn somtidigare varit färgat med ljung blev grönt. Mest spännande var det dock att pröva röd bresilja på vitt garn. Tydligen finns det även blåbresilja och tillsammans med Tvibita har jag bestämt att mitt angora/ull garn till tulipansjalen ska färgas med mycket rödbresilja och en aning blått, det borde göra susen. Alltså kan den uppmärksamme konstatera att jag inte är riktigt redo för någon Tulpan-KAL än. På långfredagen har vi planerat nästa färgning så då borde jag ha torrt garn till på söndagen. Om jag och Sambon eventuellt blir kvar hos Bror och Malin efter påskfirandet skulle man kunna starta upp stickningen tillsammans...

Nu är det full fart framåt i skolan igen. Delkurs 3 som är marknadsföring har börjat och den 17:e april har jag tenta - snabba ryck!

fredag 27 mars 2009

Helg!

Äntligen är hemtentan färdig och på väg ut ur skrivaren. Jag behöll lugnet genom hela processen och hann med ett avslappnande vattenpass. En fräsch sallad med kyckling och stekt halloumi friskade upp hjärncellerna lite. Det vinnande konceptet med Sambo-bakad kladdkaka som ledde till ett VG vid förra hemtentan fick inte åsidosättas denna gång :) Lite kaffe till kakan och hjärnan funkade som den skulle. Jag svarade på alla frågor och borde ha skramlat ihop ett G åtmonstone. Jag känner mig betydlligt mer nöjd med den här tentan än förra, men det behöver ju inte betyda någonting (möjligen att jag har missuppfattat varenda fråga medtanke på hur jag kände mig efter förra tentan).

Nu ska jag snygga till mig i den mån det går och ta mig upp till universitetet för inlämning. Sen är det bannemig helg. Det blir en sväng på stan som jag skrev igår följt av dubbla fikor. Tvibita och Lill-M har inte möjlighet att fika med föreningen kl. 18.00 så då "offrar" jag mig och påbörjar fikandet redan kl. 16.00. Bäst att jag packar ner ordentligt med stickning! Ikväll ska jag bara njuta av ledighet och imorgon blir det däckbyte (punka på vänster fram) innan vi far ut till växtfärgningen.

Trevlig helg!

torsdag 26 mars 2009

Nu så!

Nu är det party för här kommer det bilder. Tänk vad man kan hinna med i väntan på att hemtentan ska läggas upp på skolans forum.

Vi börjar med en liten titt på Sambons väska
Det här ska alltså föreställa den fläta som kommer att gå längsmed sidorna på väskan och fortsätta upp i axelremmen. Just nu har jag kommit en liten bit av ena halvan av axelremmen, när hela axelremmen är färdig är det dags att sticka locket där själva eldersign motivet ska vara.

Om någon undrar varför jag inte ha sytt så mycket kanske det här förklarar saken:
Sambon målade ju sin cykel i helgen och den enda lämpliga platsen för det var på vardagsrumsgolvet alldeles framför mitt sybord. Ser ni det där röda som står mellan en karton och en korg, framför blockningspusslet och under halloweenmasken och tårthatten? Det är min symaskin. Förstår ni nu varför jag syr så sällan? Nästa projekt kanske borde bli att städa sybordet så det inbjuder till kreativitet...

Och eftersom det är party måste jag ju bjuda på tårta
Sambons födelsedagstårta som han hade med till jobbet och bjöd på. Sockerkaksbotten, ett lager drottningsylt, ett lager citronfromage, ett täcke av marsankräm blandat med grädde och sedan färdigfärgad marsipan.

Nu ska jag fortsätta min nervösa väntan på den där nedrans hemtentan...

onsdag 25 mars 2009

Det närmar sig

nu har jag bilder i kameran i alla fall. Just nu sitter jag dock i Tv-soffan med den bärbara datorn och tittar på Popcirkus eftersom MissLi är med ikväll. Den bärbara datorn har nog sett sina bästa år passera och försöker man sig på någon typ av grafiskt arbete, spela spel eller vad som helst som kräver mer kapacitet än word eller slösurfning får man en vacker blåskärm. Ingen mening att försöka lägga in några bilder alltså.

Imorgon är det dags för hemtenta igen. Som jag inte har längtat! Start kl.9.00 och inlämning fredag kl. 14.00. Förhoppningsvis känner jag mig lugn och sansad och hinner med vattenpilates passet jag har bokat in mig på imorgon kväll. När tentan är inlämnad ska jag nog ta en liten tur på stan och bara götta mig innan det är fika med föreningen.

måndag 23 mars 2009

Mentala bilder

Oj vad det skulle behövas en bild här på bloggen. Jag såg flera tänkbara motiv idag men hade jag någon kamera med mig? Ett hav av krokusar och scilla passerade jag när jag tog bussen från skolan. Lika fint hade det varit att visa en bild på den vita halkiga snön som väntade på mig när det var dags att åka till träningen. Tvära kast i vädret kan man konstatera. En bild på väskan hade kanske inte varit en dag för tidigt heller. Den som väntar på nåt gott och så vidare.

Nu ska ja ta och lägga en beställning på det där garnet till tulpansjalen.

lördag 21 mars 2009

Du&jag - dag

Egentligen skulle vi har varit hemma hos en kompis för att färga håret på hans flickvän och spela lite spel. Så blev det inte. Igår konstaterade jag och Sambon att det var alldeles för länge sen som vi hade en "Du & jag-dag", hela förra helgen och ändå fram till i onsdags har vi ju haft övernattningsgäster och i torsdags var det torsdagste. Så nu ska vi passa på att njuta av varandra och bara göra saker vi verkligen vill. Igår blev det lugna puckar i soffan; jag sprättade slipsar och Sambon bara var medan vi tittade på Battlestar Galactica. Idag ska Sambon måla sin nya cykel och jag ska stryka slipsar. Slipsprojektet har börjat!

Imorgon är det årsmöte så då är det slut på Du & jag:andet...

torsdag 19 mars 2009

Jag lyckades inte få till något foto på väskan idag, solen låg på från fel håll. Jag har lovat mig själv en helt ledig dag imorgon så då kanske jag orkar ta mig ut i solen.

Det blev en sån där vacker bokstavskombination på hemtentan också. Tänk att man kan vara så tveksam till att överhuvudtaget ha blivit godkänd och sen få ett VG...

Nu ska jag njuta av ledighet!

tisdag 17 mars 2009

Premiär!

Nu är verkligen våren på G här hos mig (i alla fall för tillfället, man vet ju aldrig med vädret). Blommor ploppar upp vid husfasader både här och där, solen skiner så jag blir alldeles bländad och i morse borstades cykeln av för säsongen och fick en premiärtur till universitetet. Imorgon ska nog rumpan få lite vila, det märks att det var ett tag sen jag cyklade...

Nu har jag provat bodypump och konstaterat att det kanske inte var lika roligt som box men definitivt nyttigt. Ett klart dugligt substitut och eventuellt ett framtida ytterligare pass i veckan.

Imorgon ska jag ha redovisning i skolan eller "vernisage" som de kallade det. Tydligen ska vi delas in i grupper som sedan ska måla en tavla... fråga mig inte, jag trodde att jag läste ekonomi på universitetsnivå men jag kan ju ha fattat fel. Eftersom jag slutar 12.00 och inte har något arbete att arbeta på imorgon tror jag alldeles bestämt att det blir massor med stickat på eftermiddagen. Som jag längtar!!!

måndag 16 mars 2009

Vardagslunk igen...

Det blev faktiskt en hel del stickat i söndags. Nu är jag på varv 49 av 64 så det närmar sig. Kanske borde jag försöka fota väskan om jag har tid nån dag här framöver (yeah right) eller så får jag helt enkelt ta mig tid en kväll i veckan.

Annars har det mest varit födelsedagsfirande hela helgen. Trevligt folk i lagoma doser och en mysig övernattningsgäst som jag får behålla ända till på onsdag! Skola hela dagen imorgon sen ska jag pröva bodypump för första gången ever, det ni!

fredag 13 mars 2009

Fredagen den 13:e

de duggar tätt nu. Fredagen den 13:e alltså. Förra månaden hade en och lika så denna. Det är mysigt för då blir det skräckfilm hemma. Jag vet, jag är lite knasig. Mysigt och skräckfilm är kanske inte det man vanligtvis nämner i samma mening. Men det är helt enkelt något av en tradition här hos mig och Sambon och sånt gillar jag.

Idag har vi både hunnit sköta skola/jobb, handlat, städat och gjort tårta. Nu har jag stickat en del på väskan och är nu uppe i 37 av 64 varv, det minskar sakteliga. Imorgon ska vi fixa snittar, torka golven och sen är det födelsedagsfirande för Sambon. Sånt är också mysigt! Vi ska dessutom ha söt rödluva boende hos oss ett tag och det är extra mysigt. Jag förutspår en slö söndag i pysslandets tecken...

torsdag 12 mars 2009

Ett måste och ett kanske

Nya Knitty för våren-09 har kommit och det är ju alltid trevligt. Något som är extra trevligt är att skaparen av Laminaria har kommit med en ny härligt utmanande sjal. Aeolian är ett definitivt måste på min lista!

Ett kanske är Decimal cardigan, den är söt men jag är inte säker på om jag gillar passformen på den större storleken. Ärmarna ser ut att bli enorma och som vanligt verkar det bli "tyg" över i armhålan, men det kanske man orkar ändra om man väl sätter sig in i mönstret. Grundtanken är i alla fall väldigt fin och jag tror att den skulle göra sig väldigt bra i svart till klänningen med retrokänsla, som jag hade på min fars 60-års kalas för dem som minns.

Lite söta strumpor fanns det också, men jag har redan så många mönster som ligger och väntar så några strumpor blir det nog inte i första taget.

Snart är det helg!

onsdag 11 mars 2009

Garnfundering

Nu när jag - tack vare den underbara uppfinningen Internet- har hittat den ungefärliga löplängden på det garn som den stora tulpansjalen är stickat i (100g=350m) har jag börjat leta garn.

Visst, garngömmorna är långtifrån tomma här hemma och jag har egentligen lovat mig själv att försöka snåla lite med inköpen för att kunna göra roliga saker i sommar. En tulpansjal kräver ju dock ett tulpanfärgat garn och jag har mest bara melerade garner eller enfärgade men för tjocka. Dessutom så påpekar Sambon att jag har lite tentapengar innestående från de senaste två kursernas tentaresultat och för det tredje så kostar ju inte ett eller två små nystan så där fruktansvärt mycket (om man nu inte siktar in sig på just de garner som ligger runt 300:- för 100g men det gör ju inte ekonomen Heldri).

Så! Jag tror bestämt att jag ska satsa på ett ljusgrått ull-angora garn från Evilla som Sy och Sytt säljer. Ljusgrått och tulpanfärg - hur tänker hon nu, undrar du. Hon tänker växtfärgning såklart! Den 28:e mars är det fortsättning på växtfärgningskursen och med lite krapp, möjligen i kombination med ett snabbdopp i indigo, borde ett ljusgrått garn kunna bli härligt rött eller rödlila - precis som en tulpan. Detta förutsätter ju förstås att Malin orkar vänta ända till slutet av mars...

Ravelry - ett underverk i stickvärlden!

Igår kväll fick jag lite tråkigt efter att ha avslutat studierna för dagen så jag satte igång med att översätta Tulipansjalen. Att översätta från finska är inte det lättaste. Alla ändelser och böjningar gör det nästan omöjligt att använda lexikon. Garnstudios stickordlista hjälpte lite och lika så gjorde googles automatiska översättare. Men när jag körde fast i hur 4:e diagrammet skulle tolkas kunde inga ordlistor i världen hjälpa mig. Räddaren i nöden - Ravelry - fick kliva in med sin hjälpande hand. Jag klickade mig fram till mönstret, hittade designern och skickade ett brev till henne. Idag hade jag fått svar! Snabba ryck!

Nu återstår bara att maila översättningen till Malin så vi kan börja vår Tulpan-KAL. Tjohooo!

söndag 8 mars 2009

Minsann, minsann

blev det inte ett par vantar tovade under kursen så säg. Perfekt passform, stiligt ullgrå och alldeles egentillverkade. Nu återstår bara dekorering med nålfiltning, men det hinner jag nån annan dag.

Bilder kommer kanske förr om inte senare.

Nu ska jag förbereda mig inför en stressig skolvecka och nästa helg med födelsedagsfirande av Sambon.

torsdag 5 mars 2009

Stiltje i stickeriet

Det blir inte mycket stickat just nu. På torsdagsteet idag lekte jag lite med decoupage istället för att sticka. Nu har jag en upphottad vattenflaska till skolan och en färdig burk samt ytterligare en burk påbörjad. Kanske dyker det upp bilder så småning om.

Väskan känns lite segstickad just nu också: en rät, en avig, en rät, en avig, byta plats på trådarna, en rät, en avig, en rät, en avig, byta plats på trådarna och så vidare i all evighet... Hittintills har jag avverkat 21 varv av 64 på själva "kroppen" sen kommer locket och axelremmen och tillsist i-cordkantningen. Det är en evighetsmaskin...

I helgen ska jag få lära mig tova vantar hos söta vätten, sämre planer för helgen kan man ha.

tisdag 3 mars 2009

Ett pockande behov

Jag känner ett pockande behov som växer sig större för var dag som går. Ett alldeles gigantiskt behov när jag tänker närmare efter. Jag förstår faktiskt inte hur jag har klarat mig så här länge utan det jag behöver! Min garderob må vara sprängfylld (eller just nu är den ganska luftig eftersom kläderna av någon outgrundlig anledning ligger på en kartong bredvid garderoben) men den saknar det absolut viktigaste: en enkel, tunn, svart kofta.

Vad skulle jag vilja ha för garn i koftan? Alpacka, bomull, silke, merino eller vanlig ull? De olika garnerna har ju helt skilda kvaliteter och egenskaper. De olika ullsorterna är ju härligt värmande medan bomull och silke kan kännas lite svalare. Alpacka är väldigt trevligt att sticka i men blir det inte lite hängigt i själva plagget? Merino har jag aldrig provat och inte heller silke. Merino och silke kan ju även bli ganska kostsamt men samtidigt ska det ju vara en liten tunn kofta så det kanske inte går åt så mycket garn. Bomull har jag hört ska vara lite motsträvigt att sticka i och svårt att få maskorna jämna.

Vilken modell vill jag ha på koftan? Något enkelt, klassiskt. Inte alltför lång, den ska passa till kjolar och byxor eller ovanpå en klänning. Kanske med något enkelt hålmönster. Ska den vara raglan stickad uppefrån eller nedifrån eller kanske med isydda armar?

Beslut, beslut, beslut... Jag får nog ta och skriva ihop en lista med för- och nackdelar för både garn och mönster. Kom gärna med förslag!

måndag 2 mars 2009

Äntligen på bild

Sagittaria



Mönster: Sagittaria av Vilma

Garn: Entrådigt ullgarn från Kampes, det gick åt betydligt mindre än ett nystan.

Stickor: Addi Lace 4 mm. Dessa stickor är verkligen ultimata när det gäller spetsstickning!

Stickupplevelse överlag: Rolig! Ett ganska lätt mönster att följa som gick hyfsat snabbt att sticka. Garnet är lite stickigt men inte så det stör och färgen är helt underbar. Så som sjalen ser ut mot den svarta jackan stämmer bäst överens med verkligheten. Storleksmässigt blev den perfekt att ha som halsduk, med en brosch eller annat spänne skulle den nog kunna funka att ha över axlarna också. Så här i efterhand funderar jag på om jag inte skulle ha stickat den i dubbeltgarn istället, men när jag började sticka hade jag ingen aning om hur långt garnet skulle räcka. Hur som helst så är jag väldigt nöjd!

söndag 1 mars 2009

Nästan som alla andra

Jag var visst inte så ovanlig som jag trodde med mitt nötande av skivor. Det förvånar mig faktisk, jag trodde de flesta människor växlade skivor hyfsat ofta.

Idag har vi fotat Sagittarian, men jag har inte orkat starta den "riktiga" datorn och redigerat bilderna så det sparar vi till imorgon.

Shoppingdagen igår såg ut som följer:
  • Loppis - en vit och blå duk som kommer att få bo i kökssoffan i väntan på köket i det framtida huset, ytterligare tre slipsar till slipsprojektet som nu mycket väl kan vara redo att påbörjas.
  • Lindex - en svart kjol på rea och ett gäng trosor samt ett par snygga svarta knästrumpor med blommor på. Dock verkar Lindex ha bytt ut "min" bh modell mot en som inte alls passade, men jag ska leta i centrumaffären också och höra mig för ordentligt innan jag blir orolig på riktigt.
  • Kappahl - ett par svarta byxor med D-ringar och remmar för variation mellan fullängd och trekvartslängd. Suveränt med ställbar linning bak äntligen slipper jag glipa i svanken!
  • Siba - patroner till skrivaren, tråkigt men behövligt.
  • Bokia - plastfickor till stickpärmen samt rediga pennor till skolan.
En inte helt perfekt shoppingrunda alltså. Jag hittade inga toppar vilket jag egentligen var på jakt efter och ingen bh. Jag glömde att leta på Bokia efter sista delen i Jarastavens vandring och jag var inte ens i närheten av en garnbutik. Trots detta är jag ganska nöjd och har stillat shoppinghungern för en stund.