onsdag 19 oktober 2011

Som ni har längtat!

Uggdrasil

Yggdrasil är världsträdet enligt nordisk mytologi. Grenarna täcker himlen och de tre rötterna går till Midgård och Asgård, till Jutonheim och till Nifelheim. Ekorren Ratatosk springer med bud mellan örnen bland grenarna och lindormen vid rötterna. Mitt träd har fler rötter, ingen örn, ingen orm, ingen ekorre, men väl en uggla - därav namnet Uggdrasil.

Mönster: I botten sitter ugglor på rad som är baserade på Ysoldas Hoot! Trädet är frihandsstickat. Runorna och den flätade knuten kommer från Elsebeth Lavolds Vikingamönster i stickat. Bladbården hittade jag i Stickhandboken


Jag vet att jag hade tänkt skriva ned mönster för trädet. Jag började tappert också med att anteckna alla varv och när jag ökade eller gjorde maskförflyttningar. Sen repade jag upp stammen några gånger, och sedan det samma med grenarna. Jag började flytta maskor hejvilt; två räta över 1 avig; två räta över 2 aviga; två räta över 3 aviga; osynlig ökning med förflyttning av 1 rät över en avig; förflyttningar på rätsidan; förflyttningar på avigsidan, förflyttningar till höger, förflyttningar till vänster. Det blev ett himla gytter som jag inte mäktade med att föra anteckningar över. Vill man sticka ett träd finns det lite olika mönster att tillgå på Ravelry, annars är det bara att testa sig fram, sticka - repa-sticka-repa.


Garn: Raggi från Järbo, färg 1503. Köpt på Stickarboa i Nora. Det gick åt nästan 5 nystan á 100gr, det är en liten restsnutt kvar som kan bli fin som rand i något mindre projekt. Med en liten snutt mullvadsgrå Visjögarn stickade jag en liten uggla som jag tovade och sydde fast på en gren. Den blev lite diffus och nästan mer lik en katt, en kattuggla kanske...

Stickor: Denise 4 mm, den lilla ugglan i visjögarn stickades nog på stickor 2,5mm.


Stickupplevelse överlag: Mycket trevlig stickning. Jag har blivit omåttligt förtjust i Raggi, det är ett mjukt och fint garn av bra kvalitet till ett lagom pris. Flätstickning har ju länge varit en favorit och är något jag gärna ger mig i kast med. Att skapa trädet på frihand hade sina för- och nackdelar. Det var svårt att planera hur stort trädet skulle bli, alla grenar blev kanske inte precis perfekta och formen blev inte helt enligt planerna. Jag är dock väldigt nöjd med hur det blev, flätstickning är tacksamt på det viset. Visst finns det saker jag skulle ändra på om jag stickade en likadan filt men det är väl det som kallas utvecklingspotential. Utan utvecklingspotential inga nya framsteg!

8 kommentarer:

disa sa...

WoW!! Helt jävla otrolig!! Satan i gatan så duktig du är!! Vilken underbar underbar gåva. Jag är så imponerad över hur duktig du är på att sticka!! =)

Bror sa...

Fantastiskt jobb, Fantastiskt resultat och en fantastisk gåva. Vi är mycket glada över filten. Emellertid är jag fortfarande lite osäker på om filt är ett passande ord och om den verkligen ska användas till barn (och inte sitta på väggen).

Ryttarn sa...

Genuint, seriöst, kreativt hant- och konstverk. Imponerad!

Nattugglan Malin sa...

Vi är mycket tacksamma! Den är superfin!

Baby förstår det inte än men hon har en skatt som hon kommer att vara mycket glad över när hon blir äldre!

Heldri sa...

Tack för alla fina ord! :)

Dea sa...

Du är grym!

Hedvig sa...

Men herre jestanes vad snygg!!!!!! Jag är mållös...

skapa och inreda sa...

Underbar!
Helt klart den finaste babyfilt jag har sett!